Sandacz po polsku

Przygotowanie: 45 minut Gotowanie: 25–35 minut Porcja: 165 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez:

Sandacz po polsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
165 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • sandacz (lub 2 sandacze, razem ok. 2 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 2 goździki
  • listek laurowy
  • po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sok i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 jajka na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.
  2. Warzywa zalać 3 szklankami wody. Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar. Przecedzić. Ryby ułożyć w naczyniu do gotowania. Zalać winem oraz wywarem. Gotować 25–30 min. Pozostawić w wywarze na 30 min, aby mocno przeszły smakiem.
  3. Jajka obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki. Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią (aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły). Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek. Skropić sokiem z cytryny, obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką
ryby obiad ryba sandacz białe wino jajka na twardo sandacz po polsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze