Zachód słońca

Ocena:

4.47 (146)

  • 60 min.
stary, dobry przepis jeszcze z czasów ,,komuny''

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 i ¼ szkl. cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szkl. suchego maku

Zachód słońca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło utrzeć dodając stopniowo cukier, potem kolejno żółtka, olej.
  • Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Wyłączyć mikser. Dodać ubite białka ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć.
  • Ciasto podzielić na 3 częsci
  • Do 1- dodać kakao
  • Do 2 – dodać mak
  • Trzecią zostawić bez dodatków
  • Do zaokrąglonej keksówki o wymiarach 12/30 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, włożyć ciasto z kakao. Po bokach rozłożyć ciasto z makiem, a w srodek wyłożyć ciasto jasne. Wyrównać je po całosci.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 50 minut, do suchego patyczka
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne