Wyśmienity tort jabłkowy

Ocena:

4.54 (177)

  • 2 godz. 0 min.
pyszny torcik jabłkowy

Składniki:

  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • Masa jabłkowa :
  • 2 słoiki jabłek prażonych ( po 680 g każdy )
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Dodatkowo :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • różowe perełki cukrowe
  • kolorowa posypka do ciast

Wyśmienity tort jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć go z formy i wystudzić. Całkowicie zimny przekroić na 4 krążki, ale ten dolny ma być grubszy. Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Na paterze lub talerzu położyć grubszy krążek i wyłożyć porcję gorącej jeszcze masy. Rozprowadzić ją po biszkopcie i położyć kolejny krążek. I tak postępować aż do ostatniej warstwy, którą mają być jabłka. Tort lekko przestudzić i wstawić do lodówki do ścięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno i udekorować nią tort. Na sam koniec posypać posypką i udekorować perełkami. Gotowy tort ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne