Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 45 minut
Oczekiwanie: 3 i 1/2 godz.
Porcja: 440 kcal
Składniki:
5 dag zmielonych migdałów
3/4 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
żółtko
10 dag konfitury malinowej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka octu winnego
łyżka oleju
tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do formy
1 kg malin
torebka galaretki malinowej
2 łyżki żelatyny
5 łyżek cukru
1/2 kg mielonego białego sera
łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
białko
3 łyżki soku malinowego
1/2 l kremówki
Różowy poemat - tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kruche ciasto: migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, włożyć do miski. Dodać mąkę, wiórki masła, cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Owinać je w folię, schładzać 30 min. Rozwałkować na placek, wyłożyć nim tortownicę (28 cm), ponakłuwać. Piec 15 minut w temp. 200 C. Gorące ciasto posmarować konfiturą.
Biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym żółtka, przesiane mąki, ocet i olej. Ciasto nałożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić, przekroić na 3 krążki.
Krem: maliny przebrać. 2/3 zmiksować na pur e. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance gorącej wody, wymieszać z połową pur e malinowego i 3 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Resztę pur e malinowego zmiksować z serem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku, wymieszać z kremem serowym. Wstawić do lodówki. Białko ubić z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubić. Białko i bitą śmietanę wymieszać z tężejącym kremem malinowym.
Krążek biszkoptu położyć na kruchym cieście, rozsmarować 1/3 kremu. Na nim kłaść następne dwa krążki, przekładając je pozostałym kremem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe maliny rozłożyć na wierzchu, owoce polać tężejącą galaretką.