Różowy poemat - tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kruche ciasto: migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, włożyć do miski. Dodać mąkę, wiórki masła, cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Owinać je w folię, schładzać 30 min. Rozwałkować na placek, wyłożyć nim tortownicę (28 cm), ponakłuwać. Piec 15 minut w temp. 200 C. Gorące ciasto posmarować konfiturą.
Biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym żółtka, przesiane mąki, ocet i olej. Ciasto nałożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić, przekroić na 3 krążki.
Krem: maliny przebrać. 2/3 zmiksować na pur e. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance gorącej wody, wymieszać z połową pur e malinowego i 3 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Resztę pur e malinowego zmiksować z serem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku, wymieszać z kremem serowym. Wstawić do lodówki. Białko ubić z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubić. Białko i bitą śmietanę wymieszać z tężejącym kremem malinowym.
Krążek biszkoptu położyć na kruchym cieście, rozsmarować 1/3 kremu. Na nim kłaść następne dwa krążki, przekładając je pozostałym kremem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe maliny rozłożyć na wierzchu, owoce polać tężejącą galaretką.
Komentarze