wykwintny_pasztet_z_orzechami_wloskimi

Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi

Ocena:

4.51 (194)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Domowy pasztet idealny na śniadanie.Polecam również na Wielkanoc

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 400 g drobiowej wątróbki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 duże marchewki
  • mały seler
  • 3 -4 jajka
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól,pieprz do saku

Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
  • poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
  • 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
  • laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
  • przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
  • mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
  • wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
  • przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
  • mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
  • kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
  • solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.Podłużną formę o wymiarach
  • 26x12 cm.
  • wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą
  • pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
  • temperatury
  • 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne