Wrapsy z pikantną jajecznicą

Śniadanie na bogato, czyli pikantna jajecznica zawinięta w pełnoziarniste placki tortilli. Całość wzbogaca dodatek wędzonego boczku, czerwonej papryki, szpinaku i przypraw. Szybko i bardzo smacznie.

jajecznica

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 167 głosów)

Składniki:

  • kilka plasterków wędzonego boczku albo bekonu
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść szpinaku
  • 4 jajka + 2 białka
  • sól, pieprz
  • 4 placki pełnoziarniste tortilli
  • kremowy serek śmietankowy
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej + ulubione świeże zioła

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni wytapiamy na chrupiąco plasterki boczku, odkładamy.
  • Na wytopiony tłuszcz (jeśli jest go mało, dodajemy masło) wrzucamy posiekane dymki (same cebulki, szczypior kroimy i odkładamy) i szklimy. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i podduszamy, aż zmięknie, ale zachowa chrupkość.
  • Dorzucamy szpinak i dusimy minutę. Jajka rozmącamy z białkami, solą i pieprzem, wylewamy na patelnię z cebulą, papryką i szpinakiem, smażymy jajecznicę.
  • Podpieczone na suchej patelni tortille smarujemy serkiem kremowym, przykrywamy liśćmi sałaty, plasterkami boczku, jajecznicą, posypujemy ziołami i szczypiorem z dymki, zwijamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Zobacz też: jajecznica ze szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy