Włoski sos pomidorowy

Ocena:

4.5 (173)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Smaczny sos do wszelkiego rodzaju makaronów.

Składniki:

  • pomidory dojrzałe - 10 dużych
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • czosnek - 2 zmiażdżone ząbki
  • cebula - 1 średnia szt
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • ocet z czerwonego wina -1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Włoski sos pomidorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Naciąć każdego pomidora i wrzucić do wrzącej wody na 2-3 minuty, po czym zanurzyć je w zimnej wodzie.
  • Wyjąć, zdejmować skórkę, posiekać grubo miąższ.
  • Rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek i cebulę, smażyć mieszając na małym ogniu 4-5 minut, odstawić.
  • Gdy cebula ostygnie, wrzucić pomidory i cukier, wlać oliwę i ocet.
  • Dodać sól i pieprz, wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Podawać z wybranym, ulubionym rodzajem makaronu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne