Steki po prowansalsku

Przepis na steki z grilla po prowansalsku

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne stek

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
440 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 12 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • łyżka oleju

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Posiłek:

Steki po prowansalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso  pokroić  ostrym  nożem na 12 plastrów o grubości 2 cm. Cukinie  umyć  i  pokroić  w  skośne plastry grubości 1 cm. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki. Liście szałwii opłukać, osuszyć.
  • Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem i szałwią, przykryć plasterkiem  cukinii,  drugą  stronę  plastra  mięsa  również  obłożyć  czosnkiem  i  szałwią,  przykryć plasterkiem cukinii. Tak przygotowane  filety  zawinąć  w  plasterki  boczku,  spiąć  wykałaczkami i posmarować olejem.
  • Nagrzać grill węglowy lub patelnię grillową.  Steki  piec  łącznie  ok. 15 min, wielokrotnie obracając.  Podawać z sałatką ze szpinaku.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 440

Porady

Zobacz też: stek bavette na sałatce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: