Steki po prowansalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić ostrym nożem na 12 plastrów o grubości 2 cm. Cukinie umyć i pokroić w skośne plastry grubości 1 cm. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki. Liście szałwii opłukać, osuszyć.
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem i szałwią, przykryć plasterkiem cukinii, drugą stronę plastra mięsa również obłożyć czosnkiem i szałwią, przykryć plasterkiem cukinii. Tak przygotowane filety zawinąć w plasterki boczku, spiąć wykałaczkami i posmarować olejem.
Nagrzać grill węglowy lub patelnię grillową. Steki piec łącznie ok. 15 min, wielokrotnie obracając. Podawać z sałatką ze szpinaku.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze