Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą

Ocena:

4.5 (183)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Japoński, wegański obiad w prostym przepisie - wystarczy 20 minut przygotowania! Makaron soba z dodatkiem sosu sezamowego (z czarnego sezamu!) i glazurowaną białą rzepą smakuje doskonale. Warto go przygotować, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To dobra opcja dla osób, które nie są przekonane do dań wegetariańskich - w takich wydaniu makaron soba ich zachwyci.

Składniki:

  • rzepa  1 szt.

  • syrop klonowy  2.5 łyżki stołowe

  • ocet ryżowy  2 łyżki stołowe

  • miso  1 łyżeczka

  • olej rzepakowy  1 łyżeczka

  • makaron soba  150 g

  • awokado  1 szt.

  • czarny sezam  4 łyżki stołowe

  • tahini  1 łyżka stołowa

  • sos sojowy  1 łyżeczka

  • woda  5 łyżek stołowych

  • szczypiorek  1 łyżek stołowych

  • kolendra  1 łyżka stołowa

Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na sos: łyżkę sezamu odkładamy do dekoracji dania, resztę mielemy w młynku na gładką pastę. Mieszamy z 1,5 łyżki syropu klonowego, łyżką octu ryżowego, tahini, sosem sojowym i wodą i miksujemy blenderem. makaron soba (2)
  • Krok 2: Rzepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Miksujemy ocet, syrop klonowy i pastę miso. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rzepę i smażymy, obracając, aż lekko zbrązowieją. Zalewamy zmiksowaną mieszanką octu, syropu i miso, smażymy, intensywnie mieszając, aż mieszanka się zredukuje i lekko skarmelizuje, oblepiając kawałki warzyw. makaron soba (1)
  • Krok 3: Makaron soba przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ostrożnie! bardzo łatwo go rozgotować). Ciepły makaron soba mieszamy z sezamowym sosem, dodajemy pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i glazurowaną rzepę. Posypujemy odłożonym uprażonym sezamem. makaron soba (3)

Porady

W przepisie na makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną rzepą wykorzystujemy:

  • rzepę - białą, średniej wielkości
  • pastę miso - jasną
  • czarny sezam - uprażony na suchej patelni
  • wodę - ciepłą
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron soba to typ azjatyckiego makaronu, który powstaje z mąki gryczanej. Często zdarza się jednak, że ma niewielki dodatek mąki pszennej - wtedy przestaje być makaronem bezglutenowym. Makaron soba to dobra alternatywa dla makaronów pszennych. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, ponadto jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B. Warto na co dzień wprowadzić go do swojej diety - dobrze ugotowany jest sprężysty i ma lekko gryczany posmak.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne