Japoński, wegański obiad w prostym przepisie - wystarczy 20 minut przygotowania! Makaron soba z dodatkiem sosu sezamowego (z czarnego sezamu!) i glazurowaną białą rzepą smakuje doskonale. Warto go przygotować, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To dobra opcja dla osób, które nie są przekonane do dań wegetariańskich - w takich wydaniu makaron soba ich zachwyci.
Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą / Fot. Kinga Błaszczyk-Wójciecka, greenmorning.pl
(średnia 4.5 z 183 głosów)
Porady
W przepisie na makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną rzepą wykorzystujemy:
- rzepę - białą, średniej wielkości
- pastę miso - jasną
- czarny sezam - uprażony na suchej patelni
- wodę - ciepłą
Makaron soba to typ azjatyckiego makaronu, który powstaje z mąki gryczanej. Często zdarza się jednak, że ma niewielki dodatek mąki pszennej - wtedy przestaje być makaronem bezglutenowym. Makaron soba to dobra alternatywa dla makaronów pszennych. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, ponadto jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B. Warto na co dzień wprowadzić go do swojej diety - dobrze ugotowany jest sprężysty i ma lekko gryczany posmak.
Komentarze