Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą

Japoński, wegański obiad w prostym przepisie - wystarczy 20 minut przygotowania! Makaron soba z dodatkiem sosu sezamowego (z czarnego sezamu!) i glazurowaną białą rzepą smakuje doskonale. Warto go przygotować, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To dobra opcja dla osób, które nie są przekonane do dań wegetariańskich - w takich wydaniu makaron soba ich zachwyci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • makaron soba (2) 1. Na sos: łyżkę sezamu odkładamy do dekoracji dania, resztę mielemy w młynku na gładką pastę. Mieszamy z 1,5 łyżki syropu klonowego, łyżką octu ryżowego, tahini, sosem sojowym i wodą i miksujemy blenderem.
  • makaron soba (1) 2. Rzepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Miksujemy ocet, syrop klonowy i pastę miso. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rzepę i smażymy, obracając, aż lekko zbrązowieją. Zalewamy zmiksowaną mieszanką octu, syropu i miso, smażymy, intensywnie mieszając, aż mieszanka się zredukuje i lekko skarmelizuje, oblepiając kawałki warzyw.
  • makaron soba (3) 3. Makaron soba przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ostrożnie! bardzo łatwo go rozgotować). Ciepły makaron soba mieszamy z sezamowym sosem, dodajemy pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i glazurowaną rzepę. Posypujemy odłożonym uprażonym sezamem.

Porady

W przepisie na makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną rzepą wykorzystujemy:

  • rzepę - białą, średniej wielkości
  • pastę miso - jasną
  • czarny sezam - uprażony na suchej patelni
  • wodę - ciepłą

Notka redakcyjna

Makaron soba to typ azjatyckiego makaronu, który powstaje z mąki gryczanej. Często zdarza się jednak, że ma niewielki dodatek mąki pszennej - wtedy przestaje być makaronem bezglutenowym. Makaron soba to dobra alternatywa dla makaronów pszennych. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, ponadto jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B. Warto na co dzień wprowadzić go do swojej diety - dobrze ugotowany jest sprężysty i ma lekko gryczany posmak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy