Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą / Fot. Kinga Błaszczyk-Wójciecka, greenmorning.pl
4.5 (183)
Japoński, wegański obiad w prostym przepisie - wystarczy 20 minut przygotowania! Makaron soba z dodatkiem sosu sezamowego (z czarnego sezamu!) i glazurowaną białą rzepą smakuje doskonale. Warto go przygotować, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To dobra opcja dla osób, które nie są przekonane do dań wegetariańskich - w takich wydaniu makaron soba ich zachwyci.
rzepa 1 szt.
syrop klonowy 2.5 łyżki stołowe
ocet ryżowy 2 łyżki stołowe
miso 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżeczka
makaron soba 150 g
awokado 1 szt.
czarny sezam 4 łyżki stołowe
tahini 1 łyżka stołowa
sos sojowy 1 łyżeczka
woda 5 łyżek stołowych
szczypiorek 1 łyżek stołowych
kolendra 1 łyżka stołowa
Porady
W przepisie na makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną rzepą wykorzystujemy:
- rzepę - białą, średniej wielkości
- pastę miso - jasną
- czarny sezam - uprażony na suchej patelni
- wodę - ciepłą
Makaron soba to typ azjatyckiego makaronu, który powstaje z mąki gryczanej. Często zdarza się jednak, że ma niewielki dodatek mąki pszennej - wtedy przestaje być makaronem bezglutenowym. Makaron soba to dobra alternatywa dla makaronów pszennych. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, ponadto jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B. Warto na co dzień wprowadzić go do swojej diety - dobrze ugotowany jest sprężysty i ma lekko gryczany posmak.