Przepis na pieczeń z soczewicy to doskonała alternatywa dla wegetarian. Zdrowe i pyszne danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.
(średnia 4.44 z 172 głosów)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka płatków owsianych lub jaglanych
1 cebula
olej
1 łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
odrobina chili
sól, pieprz
opcjonalnie: natka pietruszki
Soczewicę moczymy przez noc. Odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na szklisto na oleju. Do cebuli dodajemy przyprawy i soczewicę. Mieszamy i blendujemy na gładką masę. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy masą z soczewicy i delikatnie dociskamy dłonią. Pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze