Wegańska chałka drożdżowa

Ocena:

4.45 (167)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Przepis na wegańską chałkę jest bardzo prosty. Roślinna wersja popularnego pieczywa doskonale sprawdzi się jako baza do słodkich kanapek lub jako pyszny deser.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
    200 ml mleka owsianego
    100 ml ciepłej wody
    2 łyżki oleju kokosowego
    5  g suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
     

Wegańska chałka drożdżowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozpuszczamy w wodzie olej kokosowy. Dodajemy mleko

  • cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min
  • aż na mieszance utworzy się piana. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Do mąki dodajemy mieszankę drożdżową i zagniatamy ciasto tak długo
  • aż zacznie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto
  • aż przestanie się kleić do ręki. Zaplatamy ciasto w warkocz i pieczemy w ok. 40 min w temp. 200 stopni.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne