Krokiety z mięsem i kapustą

Moja rodzinka uwielbia krokiety. Zawsze robię ich dużo.

dania mięsnekrokiety

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 kg.mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 250 ml.letniej wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5szkl.oleju
  • FARSZ:
  • 1 kg.mięsa gotowanego wieprzowego
  • 1 mała główka kapusty
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kostki masła
  • pieprz,sól,przyprawa magi do smaku
  • PANIERKA:
  • 6 jajek
  • 0,75szkl.mąki
  • 3łyżeczki przyprawy do kurczaka(ja daję złocistą)
  • bułka tarta
  • Tłuszcz do smażenia krokietów

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:Jajka roztrzepać razem z mlekiem,wodą i solą.Dodawać mąkę jednocześnie mieszając aż ciasto będzie bez grudek,na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.Smażyć naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
  • FARSZ:Kapustę poszatkowaną ugotować do miękkości,ostudzić i drobno posiekać.Mięso ugotowane przemielić przez maszynkę.Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle.Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.
  • Na środek naleśnika nakładać farsz i zwijać krokiety.
  • Jajka z mąką i przyprawą dobrze wymieszać.Obtaczać krokiety i obsypać całe bułką tartą.
  • Smażyć na rumiano.
  • RADA:Ostudzone krokiety pakuje do woreczków po kilka sztuk i zamrażam.W razie niespodziewanych gości wyciągam i zamarznięte wkładam do piekarnika na 20 minut 200 stopni i gotowe.
  • SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy