Cukier Sweet Family

Tradycyjny, świąteczny makowiec z anyżem i goździkami

Ocena:

4.55 (190)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Makowiec z cukrem Sweet Family

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • Masa makowa:
  • 400 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 80 g migdałów w płatkach lub słupkach
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 garść suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
  • szczypta mielonych goździków
  • Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina wody lub soku z cytryny
  • gwiazdki anyżu do dekoracji

Tradycyjny, świąteczny makowiec z anyżem i goździkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ciasto: wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia posypanym mąką na prostokąty wielkości formy. Jedną częścią wykładamy formę, lekko nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st C. Blat pieczemy ok. 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • Krok 2: Masa makowa: mielony mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy w garnku z grubym dnem, aż masa się zagęści. Dodajemy miód, posiekane migdały, orzechy i morele oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy masę. Doprawiamy anyżem i goździkami. Wykładamy na podpieczony spód. Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy jeszcze 25-30 minut. Studzimy.
  • Krok 3: Z cukru pudru z odrobiną wody mieszamy lukier. Polewamy wystudzone ciasto, dekorujemy gwiazdkami anyżu.

Porady

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.


Cukier puder to śnieżnobiały, całkowicie sproszkowany cukier, używany do dekorowania deserów, ale również do przygotowywania polewy lukrowej oraz delikatnych kremów. Dzięki swej doskonałej rozpuszczalności cukier puder świetnie sprawdza się jako dodatek lekkich biszkoptowych ciast.

Więcej na www.sweet-family.pl

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne