Makowiec świąteczny

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Przepyszny przepis na makowiec świąteczny z Drożdży Babuni.

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki pszennej
  • • 1,5 szklanki mleka
  • • świeże drożdże 50 g
  • • pół szklanki cukru
  • • pół kostki masła
  • • rodzynki
  • • 5 żółtek
  • • masa makowa

Makowiec świąteczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mleko podgrzać z odrobiną cukru i drożdżami. Odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy drożdże i żółtka z cukrem. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

  • Krok 2:

    Do masy makowej dodajemy namoczone w wodzie i odsączone rodzynki. Rozwałkujemy ciasto –z podanych proporcji powinny wyjść 2 strucle każda po ok 35 cm i nakładamy masę makową. Zwijamy każde z ciast w rulon. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.

  • Krok 3:

    Dekorujemy polewą z lukru i np. kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Porady

Drożdże Babuni do słodkich wypieków - polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.

więcej na www.drozdzebabuni.pl

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne