Tort miętowy z ganache

Zielony tort dla fanów połączenia mięta-czekolada.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Tort miętowy z ganache - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Trzy tortownice o śr. 16 cm wykładamy pergaminem.

  • 2.

    Mąkę mieszamy z solą (3 g) i proszkiem do pieczenia. Masło (170 g) ucieramy z cukrem (340 g) na krem, dodajemy jajka i żółtko wymieszane z ekstraktem waniliowym w proszku (7 g). Dodajemy mieszaninę mąki na przemian z mlekiem.

  • 3.

    Na koniec dodajemy pokruszone ciastka (50 g - reszta do dekoracji). Delikatnie łączymy, równomiernie przekładamy do trzech tortownic. Pieczemy 25 min.

  • 4.

    Na krem: białka ze szczyptą soli ubijamy (ok. 8 min) z cukrem w kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta piana.

  • 5.

    Masło w kawałkach ubijamy z wanilią, syropem miętowym i barwnikiem spożywczym, szybko łączymy z pianą.

  • 6.

    Do dekoracji: dwie trzecie kremu posypujemy pokruszonymi ciastkami, delikatnie mieszamy.

  • 7.

    Blaty ciasta smarujemy kremem i składamy. Wierzch i brzegi tortu także pokrywamy kremem. Wstawiamy do lodówki minimum na 1 godz.

  • 8.

    Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej śmietance, aż powstanie gęsty czekoladowy krem, mieszamy go z syropem.

  • 9.

    Lekko przestudzonym ganache polewamy wierzch tortu, tak aby swobodnie spłynął na boki, nie pokrywając go całkowicie.

  • 10.

    Gdy polewa ganache zastygnie, pozostały krem miętowy wyciskamy z rękawa cukierniczego w dekoracyjne różyczki. Na ich szczycie umieszczamy świeże maliny.

Porady

Zobacz też: Przyjęcie weselne bez wpadki - zaplanuj stół weselny, dekoracje i prezenty dla gości

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy