Tort prima aprilis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: jajka wbić do miski, dodać szczyptę cukru, zmiksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do jajek, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmiksować. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, posypać tartą bułką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 krążki.
Masa twarożkowa: żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg i twarożek włożyć do miski, dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem, zmiksować (kilka łyżek masy odłożyć). Do masy dodać połowę ketchupu, przyprawić, wymieszać. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, dodać do masy, wymieszać.
Dolny krążek ciasta posmarować pozostałym ketchupem, rozsmarować warstwę masy twarożkowej. Przykryć środkowym krążkiem, posmarować masą twarożkową. Przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy twarożkowej. Odłożony biały krem twarożkowy włożyć do szprycy, wycisnąć na torcie rozetki. Udekorować orzechami włoskimi i listkami mięty.
Komentarze