Tort Magistra

Ocena:

4.51 (158)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Jest to przepis w 100% autorski. Przyśnił mi się w nocy.

Składniki:

  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła
  • garść rodzynek
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki masła
  • Do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • ewentualnie pisaki do tortów
  • Konfitura porzeczkowa lub inna o kwaskowatym smaku
  • Torebka herbaty Earl Grey

Tort magistra - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • 1) Biszkopt:
  • Ubić pianę z 6 białek. Dołożyć cukier puder i dalej ubijać do sztywności. Wymieszać żółtka z 3 łyżeczkami wody i 2 łyżeczkami octu. Wlać do piany. Dołożyć przesiane z proszkiem obie mąki, delikatnie wymieszać całość. Upiec w wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy. Czas pieczenia: 45 minut. Temperatura: początkowo 180 stopni, po 20 minutach podkręcić do 200 stopni.
  • 2) Krem:
  • Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i w tej ilości rozmieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem kryształem. Pozostałe mleko zagotować. Gotujące się mleko zestawić z palnika, wlać rozpuszczoną mąkę energicznie mieszając. Utrzeć masło z cukrem waniliowym na jednolitą masę. Stopniowo dodawać, stale ucierając, po łyżce budyniu. Masę wymieszać z rodzynkami.
  • 3) Polewa:
  • Czekoladę z pozostałymi składnikami rozpuścić na parze.
  • 4) Przełożenie i dekoracja:
  • Biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć krążki mocnym naparem z herbaty. Posmarować pierwszy konfiturą i masą budyniową, nakryć drugą częścią. Całość posmarować polewą i udekorować wiórkami kokosowymi. Ewentualnie wykonać napis tortowymi pisakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne