Tort czołg

Tort zrobiłam na 13 urodziny syna.

tortyDeseryDodatki

Czas przygotowania:
300 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 159 głosów)

Składniki:

  • 15 jajek
  • 5 szkl.cukru
  • 5 szkl.mąki
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 15 łyżeczek wody
  • 5 łyżeczek octu
  • MASA ORZECHOWA:
  • 45 dkg.orzechów włoskich
  • 1,5 szkl.mleka
  • 3 żółtka
  • 2,5 szkl. cukru
  • 3 kostki masła
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 5 dkg.margaryny mlecznej
  • 5 dkg.cukru pudru
  • 10 dkg.czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • PONCZ:
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 200 ml.wódki grejpfrutowej
  • 5 łyżek cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z 9 jaj,3szkl. mąki,3 szkl.cukru,3 łyżeczek proszku do pieczenia,9 łyżeczek wody,3łyżeczek octu upiec biszkopta na prostokątnej blaszce z reszty składników upiec 2 biszkopty jeden na małej tortownicy drugi prostokątny.Wysoki biszkopt przeciąć na 3 blaty,niski przeciąć na pół a z okrągłego wyciąć owal i przeciąć na 2 blaty.
  • Z owoców wycisnąć sok połączyć z wódką i cukrem.
  • Biszkopt prostokątny nasączyć ponczem,przełożyć masą,następnie położyć połowę biszkopta,nasączyć posmarować masą na szczyt owalny biszkopt również nasączyć przełożyć masą,całość posmarować masą.
  • Wszystkie skł.oprócz czekoladystopić na małym ogniu,dodać rozpuszczoną na parze czekoladę.Z pozostałej połówki biszkopta wyciąć kieliszkiem 8 kółek oraz 1 kółko literatką.Kółka zamoczyć w czekoladzie i przykleić na boki duże kółko obtoczyć w czekoladzie i umocować jako właz.Gąsienice namalowałam czekoladą w strzykawce.
  • Lufa była zrobiona ze strzelającej fontanny a czołgista z masy marcepanowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy