Tort kanapkowy z pastą szynkowo-serową i ziołową

Czy kanapki mogą prezentować się tak odświętnie i okazale? Tak, jeśli zrobicie z nich taki tort kanapkowy z szynką, serem i ziołową pastą.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • bochenek okrągłego chleba
  • 1/2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego do nasączenia
  • pasta szynkowa:
  • 25 dag szynki konserwowej
  • 15 dag startego żółtego sera
  • majonez do konsystencji
  • pasta ziołowa:
  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 15 dag korniszonów
  • 8 dag masła
  • do dekoracji: 20 dag kremowego serka śmietankowego, szynka konserwowa, rzodkiewki, dymki typu paluch

Przygotowanie

  1. Bochenek przecinamy w poprzek na trzy pajdy, nasączamy bulionem i odkładamy.
  2. Składniki na pastę szynkową miksujemy, na ziołową – ucieramy serek z masłem, a następnie mieszamy z posiekaną natką i korniszonami.
  3. Na jeden plaster chleba nakładamy pastę szynkową, przykrywamy drugim plastrem, który smarujemy pastą ziołową, przykrywamy trzecim plastrem.
  4. Dociskamy, smarujemy po całości serkiem śmietankowym, dekorujemy fantazyjnie udrapowaną szynką i rzodkiewkami; dokoła przylepiamy dymki (najlepiej przecięte wzdłuż na pół) – za długie szczypiory trochę przycinamy i wykorzystujemy do dodatkowej dekoracji.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018
Wielkanoc Tort szynka kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze