Tort bezowo-orzechowo-czekoladowy

Tort bezowo-orzechowo-czekoladowy to deser efektowny i zachwycający smakoszy. Beza, krem chałwowy to marzenie łasucha. Niech tort bezowo-orzechowo-czekoladowy urozmaici wasze spotkania.

tortybeza

Czas przygotowania:
210 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 145 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • beza: 3 białka jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 170 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • krem: szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 200 g chałwy waniliowej
  • dekoracja: 100 g orzechów laskowych

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
  • odstawiamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodajemy po jednym jajku. Orzechy mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy. Na koniec dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem (najpierw kładziemy papier na spód, potem zaciskamy obręcz, a wystający papier obcinamy). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Na bezę: piekarnik nagrzewamy do temp. 120°C. Blachę wykładamy pergaminem, rysujemy na nim krąg o śr. 23 cm. Papier odwracamy na drugą stronę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stale ubijając, dodajemy sok z cytryny, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, gdy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę rozprowadza my łyżką na narysowanym okręgu. Pieczemy (suszymy) w nagrzanym piekarniku ok. 2 i 1/2 godz. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim bezę do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Na krem: 1/2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia razem z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Chałwę rozkruszamy. Miksując dalej masę, stopniowo dodajemy masło i chałwę. Kolejno – także stopniowo – dodajemy zimny budyń. Na paterze układamy ciasto czekoladowe. Smarujemy połową kremu. Nakładamy bezę i rozsmarowujemy resztę kremu. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Studzimy i grubo siekamy. Posypujemy nimi z góry krem na bezie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek chałwowy z granatem

 

 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy