Tort czekoladowy

Ocena:

4.51 (156)

  • 25 min.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 435 kcal
Składniki na 10–12 porcji

Składniki:

  • SPÓD:
  • 8 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 dag cukru
  • 10 dag pokruszonych biszkoptów
  • 10 dag startej gorzkiej czekolady
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 2 kieliszki sherry
  • 30 dag marmolady morelowej
  • 10 dag startej gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 dag masła
  • masło do wysmarowania formy

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na gładką masę z cukrem waniliowym, solą i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę połączyć z utartymi żółtkami, dokładnie wymieszać.
  • Pokruszone biszkopty wymieszać z orzechami i czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto, wygładzić wierzch, piec na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Upieczony spód wyjąć z tortownicy, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na trzy placki, każdy z nich nasączyć sherry. Dwa posmarować marmoladą, ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim plackiem, lekko docisnąć.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne