Tołpyga w Panierce

Tradycyjnie przyrządzona ryba,beż żadnych wydziwiasów. Pyszna,chrupiąca mniam,mniam :)

dodany przez: evita0007 evita0007

dania z ryb

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 212 głosów)

Składniki:

  • Tołpyga świeża (dwa płaty ze skórą miałam ponad pół kilograma)
  • 1 jajo kurze
  • 1/2 szklanki olej do smażenia
  • 1/2 szklanka bułka tarta
  • 1 plaster cytryny
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Tołpyga w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę myjemy-osuszamy,następnie solimy,pieprzymy i skrapiamy cytryną.Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Do jednego naczynia lub talerza wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajo i rozmącamy.Na patelni rozgrzeamy olej.Potem rybę panierujemy najpierw obtaczamy ją w jaju następnie w bułce i wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogni z obu stron na złoty kolor.....
  • Podajemy np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: