Saag gosht, czyli baranina po indyjsku w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pokrojone w kostki mięso przed smażeniem należy posolić i lekko popieprzyć. Po usmażeniu mięsa na brąz należy przełożyć je do większego garnka. Zalewamy mięso 3 szklankami wody i dusimy do miękkości na średnim ogniu dodając kostkę rosołową (w przypadku wołowiny kostkę wołową).
Tymczasem na patelni w 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Na patelnię stopniowo dodajemy poszczególne przyprawy. W pierwszej kolejności starty imbir, który podsmażamy ok. 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę chili oraz resztę sypkich przypraw (oprócz garam masala). Z podanych składników powinna utworzyć się gęsta pasta, którą musimy podsmażać do 5 minut.
Kolejnym etapem jest przygotowanie szpinaku. Jeżeli mamy do czynienia ze szpinakiem mrożonym należy go rozmrozić w garnku i lekko zagotować w osolonej wodzie. Szpinak musi być drobno pokrojony a swoją konsystencją powinien przypominać papkę.
Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest dodanie szpinaku do garnka z podduszonym mięsem wraz z przyprawą garam masala (gotujemy 5 minut). Następnie należy dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu i gotujemy na małym ogniu do 10 minut. Teraz dodajemy także pieprz Cayenne do smaku w zależności od pożądanej pikanterii.
Przygotowaną potrawę podajemy najlepiej w kokilkach.
Baraninę w sosie szpinakowym serwujemy z ryżem basmati albo z plackami Naan, które bardzo łatwo przygotować.
Komentarze