Terrina ze szparagów

Składniki na 8 porcji Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 240 kcal

Dodany przez:

Terrina ze szparagów

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
240 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek białych szparagów
  • 5 dag żelatyny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • białko kurze surowe
  • 30 dag paluszków krabowych (mrożonych lub w zalewie)
  • pęczek natki
  • sól

Przygotowanie

  1. Obrane szparagi gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody. Wymieszać wino, bulion, sos sojowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier, doprawić solą. Gotować 10 minut, odcedzić, wlać ocet, dodać surowe białko, zagotować.Przefiltrować przez gazę, połączyć z żelatyną.
  2. Dno formy pokryć cienką warstwą przygotowanej galarety. Paluszki krabowe wymieszać z posiekaną natką. Na galaretce ułożyć połowę zielonych szparagów, zalać warstwą galaretki, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć połowę paluszków krabowych, zalać galaretką, schłodzić do zastygnięcia.
  3. Ułożyć białe szparagi, zalać galaretą, schłodzić. Ułożyć pozostałe paluszki, zalać galaretą. Ostatnią warstwę – pozostałe zielone szparagi – zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Podawać z sosem majonezowym lub wiosennym.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
warzywa szparagi przekąska wegetariańska galareta bez mięsa szparagi w galarecie terrina ze szparagów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze