Krem z groszku i szpinaku

Ocena:

4.52 (200)

  • 45 min.
  • dla 6 osób

Zieloną zupę-krem robimy ze szpinaku i groszku - jest wspaniała!

Składniki:

  • 2 pory
  • łyżka oliwy
  • 1–2 kartofle
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4 szklanki liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • dużo świeżej zieleniny do dekoracji

Krem z groszku i szpinaku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cienko pokrojone pory. Oprószamy solą, dusimy ok. 3 min. Dokładamy obrane, pokrojone w kostkę kartofle, posiekany czosnek, zalewamy litrem bulionu, gotujemy na niedużym ogniu ok. 15 min.
  • Gasimy płomień, szybko wrzucamy groszek, z grubsza pokrojone liście szpinaku i resztę chłodnego bulionu. Mieszamy, aż szpinak i groszek zmiękną. Miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zieleniną.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne