Tęczowy tort

Zjawiskowy, tęczowy tort zachwyci dzieci i dorosłych! Tęczowy tort to pomysł nie tylko na urodziny, ale też Dzień Dziecka czy zakończenie roku szkolnego. Tęczowy tort zniknie do ostatniego okruszka!

Dodany przez:

Tęczowy tort

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 350 g masła
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 6 łyżeczek mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze w żelu (to podstawa, aby zrobić tęczowy tort)
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać powoli po jednym jajku. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ucieranego masła, kiedy masa stanie się gęsta powoli wlewać mleko. Miksować na niskich obrotach. Powstałe ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą wymieszać z odrobiną barwnika. Tęczowy tort powinien zawierać kolor różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy.
  2. Upiec osobno każde ciasto w tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.
  3. Krem przygotować miksując serek z ubitą śmietaną, pod koniec miksowania dodać cukru. Na talerzu układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem. Gotowy tęczowy tort wysmarować resztą kremu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
deser Tort tęczowy tort tęczowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze