Tartaletki puttanesca

Przekąski na karnawał - Tartaletki puttanesca

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tartaletki przekąski

Czas przygotowania:
50min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 162 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 5 dag parmezanu
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 40 listków świeżej bazylii
  • 40 dużych kaparów (wielkości oliwki)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Tartaletki puttanesca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy, aż masło się stopi. Studzimy. Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą szpatułką,
  • aż kulka ciasta odlepi się od ścian garnka.
  • Ciastem cienko wylepiamy natłuszczoną płaską blachę, smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego. Posypujemy tartym parmezanem i równomiernie
  • rozkładamy pokrojone oliwki.
  • Pieczemy 20–30 min w temp. 190°C. Po ostudzeniu kroimy na 40 małych kwadracików. Na każdym kładziemy po listku bazylii i jednym kaparze.
  • Z zaparzanego ciasta możemy przygotować malutkie ptysie, które po upieczeniu i przekrojeniu wypełnimy pikantną pastą, np. z niebieskiego sera, orzechów i kropli koniaku
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy