Tarta z mirabelkami

Ocena:

4.47 (186)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Tarta z mrabelkami i migdałami

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklani cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany
  • szczypta soli
  • Do wypełnienia:
  • 1 kg mirabelek
  • 100 g posiekanych i obranych ze skórki migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła

Tarta z mirabelkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: masło zetrzeć na tartce, dodać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagieść gładkie ciasto. Rozwałkować na 1 cm grubości okrągły placek. Włożyć placek do okrągłej formy tak aby ciasto miało w formie 2 cm kant.
  • Mirabelki podzielić na pół, wyjąć pestki. Owoce ułożyć w formie, tak aby całkowicie wypełniły wnętrze tarty. Posypać migdałami. 3 łyżki masła rozpuścić w rondelku z brązowym cukrem. Dodać cynamon. Polać tym mirabelki. Tartę włożyć na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu podzielić tartę na kawałki i podawać z bitą śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne