Tarta z tuńczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli "Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej"
Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i
zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do
lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w
koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w
tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.
Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut.
Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze
Komentarze