Tarta z kiełbasą, boczkiem i porem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę rozcieraj palcami z zimnym masłem do powstania okruchów. Dodaj sól, żółtko, wodę i wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
Por dokładnie opłucz, pokrój w krążki i podduś go na oliwie przez kilka minut. Bekon i kiełbasę pokrój w kostkę i smaż na oddzielnej patelni, aż się zrumienią.
Rozwałkowane ciasto przenieś do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Podpiecz je w 190 st. C przez ok 10 minut.
Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, porem, bekonem, kiełbasą, żółtym serem, listkami oregano i natką pietruszki (kilka listków zostaw do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mieszaninę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz w 190 st. C przez ok 30 min. Podawaj posypaną listkami natki pietruszki.
Komentarze