tarta_z_kielbasa_boczkiem_i_porem

Tarta z kiełbasą, boczkiem i porem

Ocena:

4.43 (197)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
Pyszna tarta, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 pory
  • 25 dag bekonu
  • pętko kiełbasy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 łżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml śmietany
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia, garść natki pietruszki

Tarta z kiełbasą, boczkiem i porem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę rozcieraj palcami z zimnym masłem do powstania okruchów. Dodaj sól, żółtko, wodę i wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
  • Por dokładnie opłucz, pokrój w krążki i podduś go na oliwie przez kilka minut. Bekon i kiełbasę pokrój w kostkę i smaż na oddzielnej patelni, aż się zrumienią.
  • Rozwałkowane ciasto przenieś do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Podpiecz je w 190 st. C przez ok 10 minut.
  • Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, porem, bekonem, kiełbasą, żółtym serem, listkami oregano i natką pietruszki (kilka listków zostaw do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Mieszaninę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz w 190 st. C przez ok 30 min. Podawaj posypaną listkami natki pietruszki.
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne