Tarta trójwarstwowa z jabłkami

Ta tarta ma aż trzy warstwy! To trzy razy więcej przyjemności z jedzenia. Mamy tu kruche ciasto, mus jabłkowy i skarmelizowane kawałki jabłek - nie mozemy się doczekać, kiedy wyjmiemy tartę z pieca.

Ciastaciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
160 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • szczypta soli
  • 7 i 1/2 dag masła roztopionego
  • 20 dag zimnego masła + do formy
  • Na wypełnienie:
  • 4 jabłka, np. antonówki lub renety
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 2 i 1/2 dag masła
  • 2 laski wanilii
  • Nawierzch:
  • 6–8 jabłek, antonówek lub renet
  • 5 dag masła
  • 2 i 1/2 dag cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: mąkę, sól i stopione masło miksujemy w malakserze, dodając powoli 135 ml wody. Gładkie ciasto lepimy w kulę, owijamy folią, wkładamy na 2 godz. do lodówki. 20 dag bardzo zimnego masła wkładamy między dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkowujemy na kwadrat. Zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 1 cm, na wierzch kładziemy masło, razem składamy na trzy, jak kartkę papieru do koperty.
  • Rozwałkowujemy, składamy jak kopertę, znowu rozwałkowujemy; powtarzamy 2-3 razy. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Znowu kilkukrotnie rozwałkowujemy, za każdym razem składając, owijamy folią, schładzamy przez 1 godz.; powtarzamy ten proces raz jeszcze. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm, nakłuwamy widelcem, wykładamy posmarowaną masłem formę na tartę (śr. 24 cm) o wyższym brzegu.
  • Nadmiar ciasta odcinamy, przesuwając wałek po krawędzi blaszki, wstawiamy ją do lodówki na 1 godz. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i posypujemy obciążnikami (fasolą lub kulkami do pieczenia). Wstawiamy na 30 min do rozgrzanego do 170°C piekarnika.
  • Na wypełnienie: jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę, mieszając dusimy z resztą składników na mus. Ostudzony rozprowadzamy po zimnym cieście.
  • Na wykończenie: jabłka przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Ostrym nożem tniemy je ze skórką na cienkie, równe plasterki, układamy je na musie w ozdobne rozety. Masło topimy z cukrem, rozprowadzamy pędzelkiem po jabłkach. Tartę wstawiamy na 40–45 min do piekarnika o temp. 170°C; powinna się lekko skarmelizować. Podajemy lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy