Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :)
Składniki:
ciasto:
150 g mąki
1 jajko
7 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
2 łyżi cukru pudru
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody
masa:
2 szklanki mleka
2 jajka
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
2 łyżki cukru kryształu
100g margaryny Palma z Murzynkiem
orzechy w karmelu:
100 g orzechów włoskich
2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem
2 łyżki miodu
dodatkowo:
1/2 słoika kwaśnych powideł
u mnie mirabelkowe
Tarta miodowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm). Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.
Na cieście rozsmarować powidła.
Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami, rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać jajka z resztą składników i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto.
Na patelni rozpuścić masło i miód. Dodać posiekane orzechy. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na masę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia. Smacznego :)