Tarta makowa pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie natłuścić formę do tarty i wyłożyć ciastem. ( forma na tartę o średnicy 26 cm)
2.
Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem.
3.
Masło rozpuścić dodać miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku.
4.
Białka ubić, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
5.
Na ciasto wyłożyć masę makową, piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ubić białka dodać cukier puder i ocet. Gotową beze rozsmarować na masie makowej, zostawić trochę na dekorację, szprycownicą udekorować wierzch. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aby beza się zarumieniła.
Komentarze