Tarta makowa pod śnieżną pierzynką

Ocena:

4.54 (200)

  • 2 godz. 0 min.
Tarta jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła extra
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 125 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka całe
  • 4 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy
  • 100g rodzynek
  • 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Beza:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu

Tarta makowa pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.
  • Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie natłuścić formę do tarty i wyłożyć ciastem. ( forma na tartę o średnicy 26 cm)
  • 2.
  • Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem.
  • 3.
  • Masło rozpuścić dodać miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku.
  • 4.
  • Białka ubić, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 5.
  • Na ciasto wyłożyć masę makową, piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ubić białka dodać cukier puder i ocet. Gotową beze rozsmarować na masie makowej, zostawić trochę na dekorację, szprycownicą udekorować wierzch. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aby beza się zarumieniła.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne