Tarta gruszkowa z wanilią

Ocena:

4.47 (192)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Pięknie pachnie dzięki wanilii, ale jej sekret tkwi w idealnie upieczonych owocach. Gruszki powinny się zezłocić, być miękkie i słodkie, pyszne!

Składniki:

  • jajka  

  • masło  80 g

  • gruszki  1 kg

  • mąka  60 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • mleko  45 ml

  • brązowy cukier  150 g

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • sok z cytryny  1 szt.

  • cukier waniliowy  2 szt.

Tarta gruszkowa z wanilią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę na tartę (24–26 cm) natłuszczamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka, skórkę z cytryny, mleko i 3 łyżki miękkiego masła, za pomocą trzepaczki ubijamy na gładką masę i przekładamy do formy. Gruszki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.

  • Krok 2:

    Połówki owoców kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Resztę wciskamy w ciasto i pieczemy 20 min. Pozostałe masło topimy, łyżkę ostudzonego łączymy z jajkiem, 3 łyżkami cukru i drugim opakowaniem cukru waniliowego, ubijamy za pomocą trzepaczki na gładką masę.

  • Krok 3:

    Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temp. do 170°C. Mieszaninę waniliową wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy promieniście odłożone plastry gruszek. Resztą masła skrapiamy gruszki i posypujemy pozostałym cukrem. Tartę wstawiamy na kolejne 20 min do piekarnika, pieczemy, aż nabierze pięknego złocistego koloru.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta cytrynowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne