Pięknie pachnie dzięki wanilii, ale jej sekret tkwi w idealnie upieczonych owocach. Gruszki powinny się zezłocić, być miękkie i słodkie, pyszne!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.47 z 192 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę na tartę (24–26 cm) natłuszczamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka, skórkę z cytryny, mleko i 3 łyżki miękkiego masła, za pomocą trzepaczki ubijamy na gładką masę i przekładamy do formy. Gruszki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Połówki owoców kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Resztę wciskamy w ciasto i pieczemy 20 min. Pozostałe masło topimy, łyżkę ostudzonego łączymy z jajkiem, 3 łyżkami cukru i drugim opakowaniem cukru waniliowego, ubijamy za pomocą trzepaczki na gładką masę.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temp. do 170°C. Mieszaninę waniliową wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy promieniście odłożone plastry gruszek. Resztą masła skrapiamy gruszki i posypujemy pozostałym cukrem. Tartę wstawiamy na kolejne 20 min do piekarnika, pieczemy, aż nabierze pięknego złocistego koloru.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Podobne przepisy: ciasta, ciasto z owocami, tarty, deseryPorady
Zobacz też: tarta cytrynowa
Komentarze