Tarta dalmatyńska

Pyszna tarta z figami w roli głównej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Tarta dalmatyńska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto kruche: przesianą mąkę mieszamy z solą i zimnym masłem, aż konsystencja będzie przypominać tartą bułkę, po czym łączymy z cukrem. Dodajemy żółtko i gęstą śmietanę. Zagniatamy ciasto. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je do śr. 26 cm (plus 2–3 cm, aby wylepić brzegi). Przenosimy do foremki. Owijamy folią i schładzamy przez 30 min w lodówce.

  • 2.

    Spód do tarty: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Odwijamy ciasto, przykrywamy pergaminem i posypujemy obciążnikami (np. suchą fasolą albo specjalnymi ceramicznymi kamyczkami). Pieczemy przez 10 min. Zdejmujemy papier i obciążniki,  pieczemy przez kolejne 3 min. Wyjmujemy  z piekarnika. Obniżamy jego temp. do 160°C.

  • 3.

    Wypełnienie: mascarpone z miodem wkładamy do małego rondelka i ustawiamy na chwilę na małym ogniu, stale mieszając. Ciepłą masę wlewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy figi przeciętą stroną do góry.

  • 4.

    Pieczenie: wstawiamy tartę do piekarnika na 30 min. Będzie gotowa, kiedy brzegi ciasta pięknie się przyrumienią. Odstawiamy do  wystudzenia. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016 

Porady

Sprawdź też: przepis na tarty bezowe z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy