Zupa krem z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i gotować ją do miękkości 5 min, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać groszek i wlać 75 ml wody.
Zwiększyć ogień do średniego i gotować bez przykrycia 3–4 min lub aż groszek będzie miękki. Dolać 300 ml mleka, przyprawić solą, pieprzem i mieszając, zagotować. Zmiksować na purée, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji.
Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Przyprawić do smaku chili, tabasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem, podawać z łososiem wędzonym pokrojonym w paseczki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze