Tagiatelle z boczkiem i borowikami

Ocena:

4.49 (158)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Pyszny przepis na makaron z aromatycznym boczkiem i borowikami.

Składniki:

  • - 400 g makaronu tagliatelle
  • - 150 g Boczku z komina
  • - 2 średnie cebule
  • - 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • - 1 łyżka oleju
  • - 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • - sól, pieprz do smaku
  • - natka pietruszki
  • - tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Tagiatelle z boczkiem i borowikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.
  • Smacznego!

Porady

Zobacz też przepis na: krem z borowików

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne