Szparagi zawijane w pierś i boczek

Ocena:

4.57 (169)

  • 30 min.
Delikatne szparagi w chrupiącej piersi i boczku. Idealne z sosami (np. marki Folwark)

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Po 3-4 szt. białych i zielonych szparagów
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • sól, pieprze, oregano, cukier
  • olej

Szparagi zawijane w pierś i boczek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, białe obieramy. Zagotowujemy wodę w garnku z solą i z cukrem. Wkładamy szparagi i gotujemy 3-4 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Pierś dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przecinamy wzdłuż, uzyskując 2 kotlety. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i oregano Układamy na kotletach szparagi i dokładnie zawijamy. Każdą z roladek owijamy 2 plasterkami boczku
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 190C. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy roladki, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min. Podajemy z ulubionymi sosami

Porady

Zobacz też: zupa szparagowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne