Szczupak smażony w galarecie

Rybka palce lizać:)

GalaretarybaPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 158 głosów)

Składniki:

  • 80 dkg szczupaka
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
  • sól
  • galareta:
  • 3 szklanki wody
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka ketchupu
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • kawałek ugotowanej marchewki
  • jajko na twardo
  • natka od pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szczupaka umyć, poporcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, każdy kawałek panierować w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, wystudzić. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować, zalać tężejącą galaretą.
  • Wykonanie galarety:
  • Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
  • Do gotującej wody dodać,ziarenka smaku,listek laurowy,żelatynę,ketchup,moment zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
  • Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.
  • Smacznego.:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Ozorki w galarecie
Ozorki w galarecie

grumko

Ozorki w galarecie