pierwsza potrawa po uboju, smaczny barszczyk do ziemniaczków i smażonej wątróbki
Składniki:
krwiste okrawki
płucka
serce
wątróbka
nerka
chude mięso (wszystkiego razem około 1 kg / na 2 l wody)
krew ( 1 szklanka)
listki laurowe 2 szt
ziele angielskie 5 szt
sól
pieprz
mąka ( 2 łyżki)
1 cebula mała
Szary barszcz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso i wszystkie podroby świńskie dokładnie wymoczyć w wodzie z solą. Wrzucić do gotującej wody i gotować do miękkości. Wątróbkę wrzucamy pod koniec gotowania. Dodać przyprawy, ziele angielskie i listki laurowe. Można też do smaku wrzucić podpieczoną niedużą cebulkę. Wyjąć mięso, lekko przestudzić i pokroić w kostkę, wrzucić spowrotem do barszczu. Skrzepy krwi rozetrzeć dokładnie z 2 łyżkami mąki i tym zaprawić barszcz. Niektórzy krew rozcierają z czerstwym pokruszonym chlebem. Ale to już zależy co kto woli. Nie podaję proporcji bo to zależy ile kto chce ugotować porcji. Wiadomo nie wszyscy domownicy jedzą to danie. Oczywiście można też zrobić biały barszcz zaprawiając śmietaną.