Szary barszcz

Ocena:

4.47 (202)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
pierwsza potrawa po uboju, smaczny barszczyk do ziemniaczków i smażonej wątróbki

Składniki:

  • krwiste okrawki
  • płucka
  • serce
  • wątróbka
  • nerka
  • chude mięso (wszystkiego razem około 1 kg / na 2 l wody)
  • krew ( 1 szklanka)
  • listki laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  • sól
  • pieprz
  • mąka ( 2 łyżki)
  • 1 cebula mała

Szary barszcz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso i wszystkie podroby świńskie dokładnie wymoczyć w wodzie z solą. Wrzucić do gotującej wody i gotować do miękkości. Wątróbkę wrzucamy pod koniec gotowania. Dodać przyprawy, ziele angielskie i listki laurowe. Można też do smaku wrzucić podpieczoną niedużą cebulkę. Wyjąć mięso, lekko przestudzić i pokroić w kostkę, wrzucić spowrotem do barszczu. Skrzepy krwi rozetrzeć dokładnie z 2 łyżkami mąki i tym zaprawić barszcz. Niektórzy krew rozcierają z czerstwym pokruszonym chlebem. Ale to już zależy co kto woli. Nie podaję proporcji bo to zależy ile kto chce ugotować porcji. Wiadomo nie wszyscy domownicy jedzą to danie. Oczywiście można też zrobić biały barszcz zaprawiając śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne