Szakszuka ze szparagami

Szakszuka ze szparagami to inna wersja znanego bliskowschodniego dania, w którym pomidory i paprykę zastąpiliśmy zielonymi warzywami. Bardzo wiosenna, bardzo smaczna szakszuka!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 12 zielonych szparagów
  • sól
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g obranego bobu
  • 200 g szpinaku
  • oliwa
  • masło
  • 6 cienkich dymek ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 4–6 jajek
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie

  1. Obrane szparagi gotujemy przez 30 sek. w osolonym wrzątku. Dodajemy zielony groszek i bób, gotujemy kolejne 30 sek., następnie wrzucamy szpinak i gotujemy jeszcze przez 2 sek. Osączamy wszystko na sicie.
  2. 2 łyżki oliwy i łyżkę masła roztapiamy na dużej patelni. Wrzucamy posiekany szczypior z cebulkami, posiekany czosnek, podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy nasiona kminku. Dokładamy blanszowane warzywa i gotujemy przez 3–4 min.
  3. Warzywa rozsuwamy, tworząc otwory, w które wbijamy po jednym jajku. Delikatnie gotujemy na niewielkim ogniu, aż białka będą ścięte, a żółtka, po dotknięciu płynne (albo takie jak lubimy). Jeżeli chcemy przyspieszyć, przykrywamy patelnię pokrywką. Przed podaniem posypujemy koperkiem i płatkami chili, ew. solimy i leciutko skrapiamy oliwą.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
szparagi szakszuka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy