Szakszuka ze szparagami

Szakszuka ze szparagami to inna wersja znanego bliskowschodniego dania, w którym pomidory i paprykę zastąpiliśmy zielonymi warzywami. Bardzo wiosenna, bardzo smaczna szakszuka!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

szakszuka

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 142 głosów)


Składniki:

  • 12 zielonych szparagów
  • sól
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g obranego bobu
  • 200 g szpinaku
  • oliwa
  • masło
  • 6 cienkich dymek ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 4–6 jajek
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta płatków chili

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Obrane szparagi gotujemy przez 30 sek. w osolonym wrzątku. Dodajemy zielony groszek i bób, gotujemy kolejne 30 sek., następnie wrzucamy szpinak i gotujemy jeszcze przez 2 sek. Osączamy wszystko na sicie.
  • 2 łyżki oliwy i łyżkę masła roztapiamy na dużej patelni. Wrzucamy posiekany szczypior z cebulkami, posiekany czosnek, podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy nasiona kminku. Dokładamy blanszowane warzywa i gotujemy przez 3–4 min.
  • Warzywa rozsuwamy, tworząc otwory, w które wbijamy po jednym jajku. Delikatnie gotujemy na niewielkim ogniu, aż białka będą ścięte, a żółtka, po dotknięciu płynne (albo takie jak lubimy). Jeżeli chcemy przyspieszyć, przykrywamy patelnię pokrywką. Przed podaniem posypujemy koperkiem i płatkami chili, ew. solimy i leciutko skrapiamy oliwą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy