Chociaż składa się z ośmiu warstw, okazuje się, że nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Halina Frankowska z Łodzi
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 jajko
1/2 szkl. cukru
5 dag masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka sody
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
Krem:
1/2 l mleka
1/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
mały aromat rumowy lub waniliowy
Polewa:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Sybirak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szkl. mąki. Dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą mąki tak, by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkowujemy placki ok. 25x30 cm. Przenosimy na wałku na płaską natłuszczoną blachę i pieczemy osobno 4-5 minut w 180 stopniach C.
Krem: odlewamy 1/2 szkl. mleka i rozrabiamy mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
Polewa: masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.