Ocena:

4.52 (165)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Chociaż składa się z ośmiu warstw, okazuje się, że nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Halina Frankowska z Łodzi

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka masła lub margaryny
  • mały aromat rumowy lub waniliowy
  • Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Sybirak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: cukier, masło, mleko i miód roztapiamy i dodajemy sodę. Lekko studzimy i wlewamy do 2 szkl. mąki. Dodajemy olej i jajko. Zagniatamy luźne ciasto, podsypując resztą mąki tak, by nie było zbyt twarde. Dzielimy na 8 części. Rozwałkowujemy placki ok. 25x30 cm. Przenosimy na wałku na płaską natłuszczoną blachę i pieczemy osobno 4-5 minut w 180 stopniach C.
  • Krem: odlewamy 1/2 szkl. mleka i rozrabiamy mąki. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę z mlekiem. Gotujemy masę i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem, dodając po łyżce masy. Wlewamy aromat. Placki przekładamy kremem.
  • Polewa: masło roztapiamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao. Rozsmarowujemy na cieście. Następnego dnia kroimy i dekorujemy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne