Eggnog

Eggnog to delikatny likier jajeczny najczęściej podawany w okresie Bożego Narodzenia. Ten napój ma właściwości silnie rozgrzewające. Zarówno dzięki bazie alkoholowej jak i korzennym przyprawom. Tradycja przyrządzania likieru eggnog jest silnie praktykowana w Stanach Zjednoczonych oraz w skandynawskiej części Europy. W Polsce eggnog może kojarzyć się z popularnym przepisem na ajerkoniak. Jednak podstawowa różnica tkwi w użytym alkoholu oraz w stosowaniu korzennych przypraw. Oto prosty przepis na świąteczny likier – eggnog.

DeseryNapojealkoholedrink

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-cukier-bialy-1.Eggnog - przepis:
    Do szklanej miski wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami. Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni Celsjusza zdejmujemy rondel z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (w tej sytuacji, jaką mamy za oknem balkon jest idealnym miejscem).
  • galka-muszkatolowa-iStock-3.Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.

Porady

Eggnog to napój, który można przygotować z lekkim wyprzedzeniem i trzymać w lodówce. Może być przelany do szklanej butelki np.: po mleku lub do dekoracyjnej karafki. Tym sposobem świąteczny specjał będzie czekał w chłodnym miejscu na niespodziewanych gości.

Notka redakcyjna

Eggnog – co to?

Eggnog to rodzaj świątecznego likieru jajecznego, który przypomina smakiem ajerkoniak. Jednak eggnog przygotowywany jest najczęściej na bazie rumu, brandy lub wina marsala. Świetnie smakuje przyprawiony hojną porcją świeżo startej gałki muszkatołowej i szczypty cynamonu. Ajerkoniak natomiast przyrządza się najczęściej na bazie spirytusu lub wódki. Poza tym ajerkoniak łatwo zrobić na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Ciekawym dodatkiem do likieru eggnog jest dodatek pokruszonych ciasteczek imbirowych. Czasem podaje się je obok na talerzyku w ramach podwieczorku, a czasem używa jako dekoracji słodkiego eggnogu.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy