Naleśniki przekładane porami

Ocena:

4.44 (156)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Sycące naleśniki z farszem z pora.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • po szklance mleka i wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 4 duże pory (o mięsistych, grubych liściach)
  • 3 łyżki oleju
  • kostka bulionu warzywnego z ziołami
  • 20 dag żółtego sera w plasterkach
  • pieprz

Naleśniki przekładane porami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: mąkę, jajka, mleko i wodę zmiksować. Dodać szczyptę soli. Odstawić.
  • Usmażyć naleśniki na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni.
  • ■ Farsz: pory oczyścić z zewnętrznych, nadpsutych liści, przyciąć górne ciemnozielone końce i odciąć korzonki.
  • Przekroić je wzdłuż, wypłukać dokładnie z resztek piasku pod strumieniem bieżącej wody. Osączyć.
  • Pokroić w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć pory. Wkruszyć kostkę bulionową i doprawić pieprzem. Podsmażyć na szklisto mieszając aż pory zmiękną ale nie będą zrumienione. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 5 minut.
  • ■ Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować warstwą porów i przykryć ją cienkimi plasterkami żółtego sera. W taki sam sposób układać kolejno warstwami resztę naleśników i pozostały farsz.
  • Ostatni górny naleśnik przykryć tylko żółtym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i zapiekać przez 20–30 minut.;
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne