Świąteczna wegetariańska wegańska postna zupa grzybowa na wigilię z uszkami lub makaronem

Ocena:

4.51 (183)

Świąteczna postna zupa grzybowa idealna na wegetariańską i wegańską wigilię. Zupa na suszonych podgrzybkach i borowikach, może być podawana z uszkami lub makaronem łazankowym.

Składniki:

  • 140 g suszonych podgrzybków
    40 g suszonych prawdziwków
    2 cebule
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól i pieprz
    uszka lub makaron do podania

Świąteczna wegetariańska wegańska postna zupa grzybowa na wigilię z uszkami lub makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Suszone grzyby przepłukujemy

  • aby usunąć piasek i inne zanieczyszczenia. Zalewamy zimną wodą tak
  • by były w całości przykryte i odstawiamy na noc. Następnie przelewamy je do garnka pozostawiając osad na dnie naczynia. Uzupełniamy wodą do uzyskania ok. 3 litrów objętości i zagotowujemy. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa
  • liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Wywar przecedzamy przez sito
  • doprawiamy do smaku. Podajemy z pokrojonymi grzybami
  • uszkami lub makaronem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne