Sushi

Najprostsze sushi jakie znam jest... proste :-)

Dodany przez:

Sushi

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ryż do sushi
  • arkusze nori - specjalne płaty z wodorostów
  • mata do zwijania sushi
  • ogórek świeży
  • łosoś, opcjonalnie tuńczyk, paluszki krabowe, szczypior świeży
  • pasta wasabi
  • młody imbir marynowany
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy

Przygotowanie

  1. Wypracowałem sobie taki miks kilku porad i przepisów na sushi - postanowiłem się nim z Wami podzielić :-)
  2. Potrzebujemy oczywiście specjalnego ryżu do sushi, glonów nori i maty do zwijania sushi. Wszystko to praktycznie można już bez trudu kupić w supermarketach, dyskontach i sklepach z żywnością orientalną. Mata to niewielka jednorazowa inwestycja.
  3. Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Warto kupić ryż do sushi, unikniemy komplikacji. Obok matki stawiamy miseczkę z wodę, będziemy musieli często płukać ręce, potrzebny więc też ręczniczek, na wszelki wypadek.
  4. Do odcedzonego, ugotowanego ryżu dodajemy odrobinę octu ryżowego i sosu sojowego (zwykle zalecany jasny, ja daję ciemny, bo ciemnego używamy też do maczania sushi podczas jedzenia). Przed przystąpieniem do zwijania ryż powinien wystygnąć.
  5. Rozkładamy matę, a na niej nori. Na powierzchni trochę więcej niż 50% procent w poziomie układamy ryż, ugniatamy go trochę, żeby powstała dość cienka, ale szczelna warstwa. Wyż trochę się klei, dlatego płuczemy ręce w wodzie. Mokrymi najlepiej układa się ryż.
  6. Do sushi możemy dać różne rzeczy, jak wiadomo podstawą jest zazwyczaj surowa ryba, ale ja czasem i od tego odchodzę. Łosoś wędzony lub tuńczyk też będą okej, ja czasem dodaję jeszcze włókna paluszków krabowych). Bardzo świeżo wpływa na smak świeży ogórek, od niego zwykle zaczynam.
  7. Z ogórka rozciętego wzdłuż i pokrojonego na ćwiartki wykrajam pestki. Ćwiartki bez pestek dzielę jeszcze na pół. Przepis z którego kiedyś korzystałem sugerował użycie serka Philadelphia do scalenia składników dodawanych do środka. Ja daję generalnie jakiś biały, w miarę kremowy serek twarogowy, np. Turka. Smaruję nim z jednej strony ogórka i kładę w połowie szerokości paska ryżu. Wzdłuż tego okładam rybę (np. wspomnianego łososia). W tym, który robiłem ostatnio użyłem też świeżego szczypiorku, wyszło ciekawie.
  8. Ostatnia faza to rolowanie. Niepokryty ryżem fragment nori moczymy delikatnie (ale cały!) wodą o i zaczynamy rolować, od strony ryżowej lekko unosząc matę. krawędź maty ma się spotkać z krańcem ryżu i mokrym nori. Wówczas końcówkę maty wywijamy na zewnątrz, a resztę dalej rolujemy, aż skończy się mata, a nori zamknie nam rulonik. Ja dla pewności dowijam jeszcze w matę i chwilę delikatnie roluję. Potem rulonik kroimy w słupki i... jest :-)
  9. Do spożycia potrzebne (a przynajmniej przydatne) będą nam trzy dodatki: młody imbir marynowany (kupujemy w słoiczkach, ja najbardziej lubię różowy), wasabi (z tym ostrożnie, to kilka razy mocniejsze od chrzanu - kupujemy w tubce) i sos sojowy.
  10. Można jeść pałeczkami, jak ktoś potrafi, ale można też palcami. Ważne żeby nie odgryzać kęsów z kawałków, bo narozrabiamy :-)Sushi smarujemy lekko wasabi z wierzchu, zanurzamy w miseczce z sosem sojowym i w całości wkładamy do ust. Dopiero teraz gryziemy i delektujemy się smakiem. Imbir pomoże nam odzyskać świeżość w ustach po kontakcie z wasabi.

Wskazówki

Sushi to kwintesencja tego, co najważniejsze i najcenniejsze w najlepszych daniach - prostota i wysokiej jakości składniki.

Nie dodawaj do sushi zwykłego białego ryżu, gotowanego tak, jak zwykle serwujesz jako dodatek do obiadu - nie nadaje się, sprawia, że sushi jest zbite, klejące i trudne do przełknięcia.

Jeśli zaś chodzi o składnik rybny - możesz sięgnąć po rybę surową (tylko, jeśli dysponujesz dobrym, zaufanym źródłem), wędzoną, pieczoną lub grillowaną. Sprawdzą się również krewetki, które można obtoczyć w cieście tempura i smażyć na złoto. Sushi można jednak też przygotować bez składników rybnych - jednoskładnikowe hosomaki zawierają na przykład kawałek ogórka lub rzepy. Zwykle są niewielkie i łatwo się je je - podajemy z wasabi, imbirem i sosem sojowym, jak zawsze.

Komentarz redakcji

W Polsce największym powodzeniem cieszy się sushi w rolkach, czyli wszelkie odmiany maki sushi. W Japonii jednak za największy rarytas uznaje się jednak nigiri i to na nie wychodzi się do dobrej restauracji - maki to sushi, które robi się samodzielnie w domu.
przekąska sushi japonia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze