Babka orzechowa
Babka orzechowa - Przepis na Babka orzechowaBabka. Niby zwykła, a jednak inna- bo z orzechami. Z mnóstwem orzechów. Mój faworyt na wielkanocny stół :) Goście będą na pewno zaskoczeni.
babkibabka orzechowa
- Czas przygotowania:
- 40 min.
Ocena:
(średnia 4.49 z 167 głosów)
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 0.5 szklanki letniego mleka
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzechy
Kroki wykonania:
- Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Białka w osobnym naczyniu ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Do masy na przemian dodawać mąkę z orzechami i letnie mleko. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto babkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 40 min. ( do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy i ostudzić.
- Babkę oblać przygotowaną polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
40 min.

Babka idealna dla wielbicieli orzechowych smaków.
Babka orzechowa
Czas przygotowania:
85 min.

Babka dobra do herbaty lub kawy, a może do kakao?
Babka orzechowa
Czas przygotowania:
120 min.

Babka orzechowa, ale w kształcie zjawiskowej wigilijnej gwiazdy. Puszysta masa, słodki środek z galaretki i chrupiące orzechy - to połączenie na świąteczne ciasto nadaje się idealnie!
Babka orzechowa gwiazda
Czas przygotowania:
60 min.

Babka czekoladowo-orzechowa, najczęściej pieke ja na Świeta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc ;)
Babka czekoladowo-orzechowa
Czas przygotowania:
100 min.

Pyszna babka, którą każdy może sam zrobić
Babka jabłkowo-orzechowa
Czas przygotowania:
70 min.

Bardzo pyszna,puszysta babka,która ma wadę:za szybko znika ze stołu,no i z talerza oczywiście.
BABKA ORZECHOWA
Czas przygotowania:
55 min.

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Pieczenie: 50-55 min
Porcja: 420 kcal
Orzechowa tarta
Czas przygotowania:
120 min.

Ciasto jest pyszne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych:)
Kora Orzechowa
Czas przygotowania:
150 min.

Dekoracyjne, aromatyczne, drozdzowe ciasto ze slodkim, orzechowym wnetrzem.
Strucla orzechowa
Czas przygotowania:
40 min.

Masa orzechowa do ciasta