Babka orzechowa

Babka. Niby zwykła, a jednak inna- bo z orzechami. Z mnóstwem orzechów. Mój faworyt na wielkanocny stół :) Goście będą na pewno zaskoczeni.

babkibabka orzechowa

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 0.5 szklanki letniego mleka
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo: polewa czekoladowa, posiekane orzechy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Białka w osobnym naczyniu ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Do masy na przemian dodawać mąkę z orzechami i letnie mleko. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto babkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 40 min. ( do suchego patyczka). Wyciągnąć z formy i ostudzić.
  • Babkę oblać przygotowaną polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy