Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem

Kolorowa sałatka ze stekiem, orzechami, upieczonymi burakami, pestkami granatu, serem feta i sosem z balsamico to propozycja dla fanów rostbefu i chrupiących dodatków

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • po główce cykorii, radicchio i sałaty dębowej
  • 6 niedużych buraków, upieczonych w skórce i obranych
  • czerwona cebula
  • nieduży stek z rostbefu
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, wędzona mielona papryka
  • szklanka połówek orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • ok. 100 g sera typu feta
  • nieduży granat
  • sos: 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka octu balsamico
  • ząbek czosnku
  • ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie

  1. Oczyszczone cykorię i radicchio kroimy w paski, sałatę rwiemy na kawałki, wkładamy do salaterki, mieszamy z pociętymi w ćwierćplasterki burakami i piórkami cebuli.
  2. Stek smarujemy z obu stron olejem, oprószamy pieprzem i papryką i smażymy na średnio, po czym odkładamy na ogrzany talerz i przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
  3. Na patelni po steku prażymy orzechy, kiedy zaczną się przypiekać, zalewamy miodem, oprószamy pieprzem i papryką, mieszamy aby się lekko skarmelizowały.
  4. Wykładamy na folię aluminiową, tak aby się nie posklejały ze sobą. Składniki na sos dokładnie ucieramy (olej wlewamy na koniec wąskim strumieniem i cały czas mieszamy), przyprawiamy solą. Stek kroimy w plasterki, kładziemy na sałatce, na wierzch kruszymy ser, wysypujemy nasiona granatu i orzechy w miodzie.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z jarmużem

sałatka stek cykoria
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy