Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem

Kolorowa sałatka ze stekiem, orzechami, upieczonymi burakami, pestkami granatu, serem feta i sosem z balsamico to propozycja dla fanów rostbefu i chrupiących dodatków

Sałatkistek

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Oczyszczone cykorię i radicchio kroimy w paski, sałatę rwiemy na kawałki, wkładamy do salaterki, mieszamy z pociętymi w ćwierćplasterki burakami i piórkami cebuli. Stek smarujemy z obu stron olejem, oprószamy pieprzem i papryką i smażymy na średnio, po czym odkładamy na ogrzany talerz i przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
  • 2.Na patelni po steku prażymy orzechy, kiedy zaczną się przypiekać, zalewamy miodem, oprószamy pieprzem i papryką, mieszamy aby się lekko skarmelizowały. Wykładamy na folię aluminiową, tak aby się nie posklejały ze sobą. Składniki na sos dokładnie ucieramy (olej wlewamy na koniec wąskim strumieniem i cały czas mieszamy), przyprawiamy solą. Stek kroimy w plasterki, kładziemy na sałatce, na wierzch kruszymy ser, wysypujemy nasiona granatu i orzechy w miodzie.

Porady

Zobacz też: sałatka z jarmużem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy