REKLAMA

Steki z gruszkami w sosie orzechowym

Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 300 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne stek

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 196 głosów)


Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 12 dag)
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 duże gruszki
  • 3 czerwone cebule
  • łyżka rodzynek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka.
  • Steki usmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i mielonym pieprzem, owinąć dokoła plastrem boczku. Przełożyć do brytfanny, obłożyć gruszkami i cebulą, posypać rozmarynem. Brytfannę wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 100 C.
  • Cukier zrumienić na patelni, wlać wino, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, zagotować. Sosem polać kotlety.
  • Ziarna kolorowego pieprzu utłuc, posypać nimi steki.

Kalorie: 300

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy